Krach v podnikání, vazba, dražba domu, nevěra a dvě malé děti - má i tohle nějaké řešení?

09.08.2012 15:26

30-letá žena zoufale žádá o radu. Žije 7 let s manželem, se kterým se zná již 14 let, a žijí v domě jejích rodičů. Otec však při podnikání neuspěl, nyní je ve vazbě, matka se léčí na deprese. Dům půjde do dražby, nemají kde bydlet. Manžel má milenku, vyčítá ženě, že je vším vinna a že mu její otec zkazil život svým podnikáním. Mají dvě malé děti, mladší je něco přes rok. Žena píše: “Opravdu se na mě můj muž vykašle a zůstanu sama s dětmi? Co bude dál, neskončím sama? Má smysl věřit, že se muž o nás postará nebo ho mám nechat jít? Mám velký pocit viny a nemám se kam obrátit. Děkuji mnohokrát a zoufale prosím o radu.” 

Člověk se oddělil od zvířat a stal se tvorem “rozumným”. Tvrdí, že zabíjet je špatné, že musíme být asertivní a i s násilníky že musíme vyjednávat. Podívejte se však kolem sebe! Kolik je ve společnosti násilí! Lidé stále podléhají zvířecím pudům, jen si to někteří neodváží přiznat! Pravda je, že v přírodě vždy vítězí ten silnější, ten si vždy uloví více a vyžene soupeře ze svého teritoria. Když tedy na nás někdo vytáhne zbraň, musíme se umět bránit. Musíme být stejně silní, jako náš soupeř, jinak nás čeká jen zkáza. Bohužel, i v soužití dvou lidí je to podobné. Je třeba partnerovi vymezit hranice, umět zavrčet a vycenit zuby. Jen tak nás bude respektovat a neposloužíme mu jako další chod oběda.

Možná Vám to zní příliš naturalisticky, ale moudrých lidí, se kterými se lze opravdu domluvit, u kterých můžeme spoléhat na jejich čest a charakter, je málo. A někdy i ti podlehnou pokušení využít naší slabosti či dobroty. Proto moje rada zní: Vy sama si musíte obhájit vlastní budoucnost. Je pouze na Vás a Vaší vůli, zda se Váš muž zachová jako zbabělec, opustí Vás v tíživé chvíli a odejde si za milenkou. Píšete, že žijete již léta u Vašich rodičů. Vzpomeňte si na svatební den – kdo komu dával sliby, že se postará? Slibovali snad Vaše rodiče manželovi, že se budou starat o něj, o Vás a Vaše společné děti? Nebo to byl slib mezi ním a Vámi? Váš manžel má rád peníze a majetek. Nedivím se, že je rozhořčen, když Váš otec přichází o dům. Váš manžel ho již považoval málem za svůj a teď jej ztrácí! Ve chvíli, kdy by Vás měl maximálně podržet, kdy by se měl konečně postarat o svou rodinu vlastními silami, uvažuje o odchodu za milenkou ...

Neusnadňujte mu situaci. Bojujte za sebe i za své děti tak, jak by to udělala v přírodě lvice! Život osamělé matky dvou malých dětí není příliš radostný. Váš muž má přelétavé srdce. V jeho životě budou vždy milenky, ale nyní jde o víc. I on má stejnou zodpovědnost za Vaši rodinu, za Vaše společné děti, jako Vy sama. Nepřebírejte proto jeho díl zodpovědnosti na sebe. Jak situaci vyřešíte, záleží na Vás. Kdyby se dům Vašich rodičů prodal, mohla byste třeba děti nastěhovat do bytu manželovy milenky a pak odjet bydlet k nějaké (hodně vzdálené) kamarádce. Měl by přece pro ně lepší bytové podmínky. Nebo byste se mohla k jeho milence nastěhovat s nimi – nemáte přece kam jít. Proč se rozvádět? Který soud Vás rozvede, když přednesete svoji situaci a budete chtít manžela k dětem zpátky? Tyhle věci se zdají dost drastické, ale situace si vyžaduje razantní řešení. Která žena bude chtít ženatého milence s dvěma malými dětmi? Jistě si vymyslíte i další možnosti řešení. Jaké nakonec bude, není důležité. Důležitý je Váš postoj. A ten nesmí být postojem bezradné ženy, ale silné matky, která bojuje nejen za sebe, ale i za dvě bezbranné děti, které mají právo na bezpečí a také zabezpečené úplné rodiny.

Možná ještě namítnete, že si svého muže již nemůžete vážit. Dávám Vám za pravdu. Před sto lety by se takovým skutkem ze společnosti vydědil, ztratil by své společenské postavení i přátele. Dnešní společnost je nemocná, protože Váš příběh není vůbec ojedinělý. Muži preferují svou práci před rodinou, opouští ji a touží po mladých milenkách, které uspokojují jejich ego. Zapomínají, že i oni vyrůstali v rodině, že se zrodily z ženy – matky. Že v neúplných rodinách a neutěšených poměrech nemohou vyrůstat šťastné děti, tedy ani praví muži. Až děti trošku odrostou, až Vás nebudou potřebovat na plný úvazek, můžete si nalézt práci a pak i muže, který si bude rodiny vážit. Zatím Vám však doporučuji bojovat – máte v sobě dost síly a proto věřím, že vše zvládnete.

Váš otec je hodně sevřený člověk, v mnohém tvrdý, ale i zodpovědný. Bohužel má hlavu v oblacích a špatný odhad, proto se nehodil pro podnikání. Současná konstelace je mu ale příznivá, věřím, že mnohé pro něj dopadne daleko lépe, než se nyní jeví. Zejména po Novém roce se hodně věcí pro něj zlepší a pokud se dostane v dohledné době na svobodu (a taková šance tu je), pak se může snadno chytit a najít si dobré zaměstnání.

Situace Vaší matky je pochopitelná, ale i pro ni už s největší pravděpodobností to špatné pomalu mizí, během roku se vyrovná. Nemusí se bát, že by skončila na ulici, nějaká možnost bydlení se jí poměrně brzy naskytne.

Vyhledávání