Paní E. - žije s dětmi v cizině a po rozvodu se ocitla v patové situaci

09.08.2012 15:25

S paní E. jsme řešili její nelehkou situaci. Žije s dětmi již léta v cizině, kde se i rozvedla. Měla přítele, ale v posledním roce se rozešli, přišla o práci i o ubytování. Nyní je opět závislá na bývalém manželovi, který jí poskytl útočiště. Ten už však má novou přátelkyni. Ani její horoskop v nejbližších létech neukazuje na velké zlepšení. Co dělat, jestliže se někdo na delší dobu ocitne v patové situaici?

Zkuste zaujmout k životu jiný přístup. V životě je to tak, že čas bere i dává. Každému jinak, ale věřím, že spravedlivě. Co v jenom životě zasázíme, často sklízíme až v životech dalších. Čas, který ještě v Americe strávíte, můžete prožít v lítosti a pocitu bezvýchodnosti. Ale budoucnost si tvoříme přítomností. Každý současný krok je odrazovým můstem pro krok další. Před 100 lety bylo ještě běžné, že ženy poslouchaly své muže, kterým vděčily za zabezpečení a podřizovaly se jim bez reptání. I to může být dobrá zkušenosti (třebaže jistě ne příjemná) a vklad do nějakého budoucího partnerství. Také můžete v Americe pochytit nějaké zkušenosti prospěšné pro Vaši budoucí práci u nás. Místo seženete, i když to nebude tak svělé, jako Vaše představy. Naše představy jsou většinou o mnoho smělejší než reálné šance. Nesoustřeďte se na to, co byste Vy sama chtěla či potřebovala, ale co můžete v dané chvíli nabídnout ostatním. Protože největší štěstí je štěstí, které můžeme dát druhým lidem. Rozdíl mezi pesimistou a optimistou nebo mezi šťastným a nešťastným člověkem není ve vnějších podmínkách, ale jedině v jejich vnitřním nastavení. Berte svou současnou situaci jen jako nezbytnou příptavu na lepší budoucnost, jako školu života. Když ji řádně neukončíte a nesložíte zkoušky, nemůžete se v budoucnu ucházet ve svém životě ani o místo, o které máte zájem. Člověk si to nevyřešné nese v sobě dál a brzdí ho to v dalším rozvoji, protože každý úkol má svůj čas. Když zasázíte obilí až v létě, místo na jaře, nedočkáte se v létě zralých klasů, možná ani na podzim. Pak Vám schází zralé i zrno pro další setbu.

Zkuste svou situaci brát jako hru, jako divadlo, ve kterém hrají také Vaši nejbližší. Divadlo jednou skončí a Vy půjdete domů. Ale obecenstvo bude spokojené jedině tehdy, pokud podáte plný výkon. I Vy budete spokojená, pokud vám zatleskají. Když budete sedět v koutě a nešťastná, vypískají Vás nebo půjdou jinam.

Vyhledávání